Save the date: Najaarscongres 2022

Een open overheid: Dilemma’s voor juristen

Save The Date: Hybride najaarscongres donderdag 22 september 2022
Dagvoorzitter: Wim Daniëls
Deelname = gratis

Hybride najaarscongres 22 september 2022
Een open overheid, een open bestuurscultuur is een belangrijk thema in het openbaar bestuur. Onder andere naar aanleiding van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Wij zijn het onze inwoners verplicht blijvend te werken aan vertrouwen in de overheid. We dienen ons behoorlijk op te stellen, responsief te zijn, direct duidelijk in onze communicatie en nog veel meer. De wetgever helpt ons ook een handje. Onder andere met de Wet open overheid (Woo). Het doel van de Woo is het bevorderen van een transparante overheid en zorg te dragen voor een duurzaam toegankelijke informatiehuishouding.

Maar moet de overheidsjurist wel transparant zijn en in hoeverre is een open houding gewenst? En wat is dat dan, een transparante overheid(jurist)? En als veel van onze informatie publiekelijk is, durft de overheidsjurist straks alles nog wel te zeggen of te schrijven? Een open overheid vraagt om een open ambtenaar: kun je dat en wil je dat?

Op donderdag 22 september organiseren we ons najaarscongres met als thema de Open Overheid en dilemma’s. We gaan in op de bedoeling van de Wet open overheid (Woo) met een van de initiatiefnemers destijds, mevrouw Linda Voortman. Met André Verburg, staatsraad bij de Afdeling rechtspraak van de Raad van State, staan we stil bij het belang van begrijpelijke juridische taal.  In workshops verdiepen we onze kennis over de Woo, begrijpelijk schrijven, ethiek en informatiehuishouding.

Ons congres organiseren we deels hybride, wat betekent dat een gedeelte ook online gevolgd kan worden. Het ochtendgedeelte is zoals u de laatste twee jaar van ons gewend bent: sprekers geven TedTalks. In de middag kunnen de deelnemers op locatie workshops volgen van experts. 

Voor de jurist die hier meer over wil leren, is ons najaarscongres dus zeker een must. Tijdens de lunch en borrel na afloop is het ook mogelijk elkaar informeel te ontmoeten. Kortom, genoeg redenen om 22 september alvast in uw agenda te noteren!

Het definitieve programma volgt snel met daarbij de aanmeldmogelijkheid.

Datum: Donderdag 22 september, 10.00 – 17.00 (webcast 10.30 – 12.00)
Locatie:
Villa Jongerius in Utrecht