Terugblik: Waar bemoei jij je mee?

Vrijdag 3 december vond het VJK congres plaats. Door de coronapandemie, helaas nog steeds alom aanwezig, voor de tweede keer geheel online. Wij konden ons verheugen op actuele sprekers. Gedurende een webcast van dik 2 uur hebben Bart Jan van Ettekoven, Reinier van Zutphen en Bas Kodden een TedTalk gegeven. Over de lessen die we leren van de toeslagenaffaire; de rechtspraak, de uitvoering en de professional. Daarna volgde een gesprek tussen de heren, met vragen uit de chat. En dit alles onder de bezielende leiding van Elisabeth van den Hoogen.

Hieronder kunt u de webcast terugkijken. En dat is meer dan de moeite waard. Onze voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak Bart Jan van Ettekoven nam ons mee in de reflectie van de Afdeling. En op een vraag wat voor hem juridische kwaliteitszorg is, gaf hij aan dat dit niet zit in cijfertjes gegrond-ongegrond maar in de houding van ambtenaren, de vaardigheid de mens meer centraal te stellen. Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman, spiegelde ons de realiteit voor. De gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire hebben gemeenten nodig. Niet om regie over te nemen maar om bij te staan. En hij gaf aan dat we onze borst nog meer nat moeten maken. We krijgen er nog veel meer taken bij. Kunnen we dit aan? Bas Kodden, hoogleraar Leiderschap en Managementontwikkeling aan de Nyenrode Business University, gaf ons concrete handvatten: Om een onbewust bekwame professional te zijn moeten we werken aan onze introspectie, niet-juridische vaardigeden, non-conformistisch handelen en nadenken over het doel van onze organisatie.