Meld u aan voor ons online drieluik Legal Tech

Online drieluik Legal Tech

De ontwikkeling van Legal Tech binnen het openbaar bestuur is al jaren een belangrijk thema. We horen veel over de veranderingen die Legal Tech met zich meebrengt. De mogelijkheden lijken eindeloos. De toepassing binnen het juridisch domein bij lokale overheden lijkt echter nog in de kinderschoenen te staan. Toch zijn er al verschillende gemeentes en provincies die de eerste stappen hebben gezet. In een reeks van webinars willen we ingaan op de laatste ontwikkelingen in dit vakgebied en daarnaast met collega’s bespreken welke producten al ontwikkeld zijn. We hopen te leren van hun successen en uitdagingen en denken dat we hiermee de aanzet kunnen geven tot een grotere samenwerking op dit punt tussen lokale overheden.

Rapport ‘#Toekomstbestendig’
In opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de Hogeschool van Amsterdam (HvA) het rapport ‘#Toekomstbestendig?’ opgesteld. Dit rapport informeert ons over digitale technische ontwikkelingen en de gemeentelijke juridisch functie. Maar het rapport geeft ook aan dat deze ontwikkelingen wat van het juridisch domein en juristen vragen als wij écht toekomstbestendig willen zijn.

Legal Tech en bezwaar
Verschillende gemeentes hebben tools ontwikkeld die de afhandeling van bezwaar makkelijker maken, burgers helpen bij het indienen van bezwaren of informeren over het bezwaar. In het drieluik webinars zullen we hierop ingaan.

Legal Tech en juridisch advies
Ook juridisch advies kan met behulp van Legal Tech beter en makkelijker worden. Verschillende producten met betrekking tot de WOB en subsidies en inkoop zijn al ontwikkeld. We kunnen wel alvast verklappen dat alle succesverhalen één ding gemeen hebben: een intensieve samenwerking met ICT, informatie voorziening en communicatie. We nodigen u dan ook allemaal uitdrukkelijk uit om jullie ICT en IVE collega’s uit te nodigen

Wij nodigen u dan ook van harte uit om deel te nemen aan drie opeenvolgende sessies van 1 uur. Een zogenaamd drieluik. Het drieluik ziet er als volgt uit.

1. Dinsdag 16 november 16.00-17.00 uur:
Ivar Timmer, Lector Legal Management & Technologie aan de Hogeschool van Amsterdam, praat ons bij over de ontwikkelingen van Legal Tech van de laatste jaren. Welke ontwikkeling maakt dit vakgebied door en wat komt er op ons af? Ivar Timmer zal ingaan op het rapport ‘#Toekomstbestendig?’, waarin onderzoek is gedaan naar digitale technische ontwikkelingen en de gemeentelijke juridische functie. Ook zal hij ingaan op het onderzoek naar de ontwikkeling van een beslisboom over subsidies en inkoop voor en door diverse gemeentes.

2. Maandag 29 november 12.00-13.00 uur:
Tijdens de tweede sessie laten we collega’s uit de praktijk aan het woord over hun ervaringen. De gemeente Amsterdam heeft aan aantal techproducten ontwikkeld die het juristen makkelijker maakt om een beslissing op bezwaar op te stellen en kennis te delen. Ook hebben zijn een diagnose tool ontwikkeld met behulp waarvan de burgers, die digitaal bezwaar in willen dienen, vooraf maatwerk informatie krijgen over dat bezwaar en kans van slagen van het bezwaar. De gemeente Amsterdam maakt ons deelgenoot van successen en valkuilen.

3. Maandag 13 december 12.00-13.00 uur
Tot slot laten we tijdens de derde sessie laten we collega ’s aan het woord. De gemeente Tilburg werkt met advies routeringstool. En de provincie Gelderland gebruikt Legal Tech voor de WOB / WOO. Zij lichten toe wat dit hun brengt. Als afsluiting van het drieluik bespreken we wat de deelnemers aan de sessies hebben gehad. Welke behoefte voor vervolg bestaat er? Denk aan een opleidingsprogramma, delen practices en producten enzovoort.

Wilt u deelnemen aan deze sessies via Zoom?  Stuur dan een e-mail naar info@vjk.nl, of meld u aan door onderstaand formulier in te vullenDaags voor de gesprekken ontvangt u een Zoomlink en een korte instructie.

 

Aanmeldformulier