Save the Date: Najaarscongres – ‘Waar bemoei jij je mee?’

Naast de coronapandemie houdt ons juristen een ander thema nu al bijna een jaar bezig: De toeslagenaffaire. De publicaties in de NJB, de NTB en blogs zijn talrijk. Acties als #bestuursrechtbeter, oproep tot moreel kompas en de Scheltemalezing over barmhartig bestuursrecht vliegen ons om de oren.

Wat betekent de affaire nu eigenlijk voor ons decentrale overheidsjuristen? Welke lessen kunnen wij leren? Daarover willen wij graag met u in gesprek. En niet alleen met u. We starten de middag met een bijdrage van Bart Jan van Ettekoven. Als voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspaak van de Raad van State zal hij de reflectie op de toeslagenaffaire van de Afdeling delen.

Na de reflectie van de Afdeling, gaan we over op de decentrale overheidspraktijk. Welke elementen uit de toeslagenaffaire (kunnen) gebeuren bij ons? Kennen wij ook doorgeslagen digitalisering in de contacten met onze inwoners? Kennen wij ongecontroleerde AI toepassingen? Hoe zit het met onze openheid over (voorbereiding) van besluiten? Hoe gaan wij om met het bestuursrecht? Zoeken wij de ruimte? Hebben we de juiste kennis en vaardigheden? En interveniëren wij als we zien dat er ‘ongekend onrecht’ ontstaat? Voor deze reflectie nodigen wij experts uit. Op het vlak van behoorlijkheid en psychologie

En mocht je elkaar ook weer willen zien, dan bieden we een maximum aantal deelnemers aan om in de studio plaats te nemen en na afloop elkaar informeel te ontmoeten. Het definitieve programma volgt snel met daarbij de aanmeldmogelijkheid.

Datum:                    3 december, 13.00-17.00 (webcast van 13.30-15.45 uur)

Locatie:                  Online webcast (streamgegevens volgen) en fysiek Industrial   studio’s Westervoortsedijk 73 Arnhem