Terugblik en terugkijken webinar

‘de Woo onder de loep’ sessie 2

Beroepsvereniging voor de jurist binnen de decentrale overheid

Terugblik webinar 2: de Wet open overheid onder de loep

Een kort webinar over de actualiteiten uit de jurisprudentie over de WOO bleek een goede keuze. Eén uitzending van een uur bleek op 13 maart 2025 veel te kort. Patricia van der Schot van Blauwborst advocatuur nam met een groot aantal deelnemers de Woo onder de loep.

Dit deel 1 is terug te kijken via deze link.

In deel 1 konden niet alle vragen van de deelnemers worden beantwoord. Er bleek grote animo voor een tweede sessie. De VJK heeft daarom besloten een tweede webinar te organiseren op verzoek van de deelnemers. In deel 2 op 8 april 2025 is een nieuwe verdieping op de Woo geboden. Uitgebreid aandacht is besteed aan het thema Woo en misbruik van recht. Daarna ging Patricia in op het wel of niet anonimiseren van in de bezwaar en beroepsfase. Ook de vereiste kwaliteit van de zoekslag kwam aan de orde. De samenloop met het privaatrechtelijk procederen en het in dat verband openbaar maken van stukken was heerlijk voer voor specialisten. Tot slot werd nog uitgebreid ingegaan op de actieve openbaarmaking van diverse informatie categorieën.

In de presentatie zitten meerdere actieve links naar uitspraken en wetgeving. Het webinar deel 2 is hieronder terug te kijken. 

We houden het VNG forum Woo in de gaten. En we blijven in contact met Patricia van der Schot. Als er weer voldoende interessante thema’s zijn volgt er mogelijk een 3e webinar van de VJK over dit onderwerp.

Terugkijken

Uitnodiging webinar Woo onder de loep: deel 2

Vervolgwebinar: dinsdag 8 april 2025

Beroepsvereniging voor de jurist binnen de decentrale overheid

VJK webinar “Woo onder de loep” deel 2 op 8 april 2025

De VJK organiseert met enige regelmaat een webinar. Een uurtje actualiteiten tijdens de lunch. In deel 1 nam Patricia van der Schot van Blauwborst advocatuur ons mee in de praktijk van de Woo.

Veel onderwerpen zijn nog niet aan bod gekomen. Ook alle vragen konden in deel 1 niet worden beantwoord. We organiseren een deel 2 met actualiteiten op 8 april van 12.00-13.00 uur.

Wil je alsnog deel 2 bijwonen meld je dan aan via info@vjk.nl.

Het webinar “Woo onder de loep” deel 1 is al terug te kijken via onderstaand scherm.

Terugkijken

De deelnemers aan het eerste webinar ontvangen automatisch een uitnodiging en link voor deel 2.

Wil je alsnog deel 2 bijwonen meld je dan aan via onderstaand formulier of info@vjk.nl.

Aanmelden

Terugblik en terugkijken webinar

‘de Woo onder de loep’

Vervolgwebinar: dinsdag 8 april 2025

Beroepsvereniging voor de jurist binnen de decentrale overheid

Terugblik: de Wet open overheid onder de loep

De VJK organiseert met enige regelmaat een webinar. Een uurtje actualiteiten tijdens de lunch. Deze keer nam Patricia van der Schot van Blauwborst advocatuur ons mee in de praktijk van de Woo. Er hadden zich 324 deelnemers aangemeld om de “Woo onder de loep” te nemen.

Aan de orde kwamen onderwerpen als:

  • bijzonder of gewoon Woo-verzoek
  • bijzondere verzoekers
  • bestuursorganen en mede-overheden onderling
  • zoekslag inzichtelijk maken en uitleggen
  • hoe te handelen bij niet tijdig kunnen beslissen
  • wanneer is er sprake van misbruik van de Woo
  • adviezen van de advocaat in loondienst en/of de gemeenteadvocaat

Aan de hand van actuele jurisprudentie werden veel praktische tips gegeven. Veel onderwerpen zijn nog niet aan bod gekomen. Ook alle vragen konden niet worden beantwoord. In de chat zijn nog mooie vragen gesteld om een volgende keer op in te gaan. Deel 2 komt aan de orde op dinsdag 8 april van 12.00 – 13.00 uur.

Terugkijken

Vereniging Juridische Kwaliteitszorg

Beroepsvereniging voor de jurist binnen de decentrale overheid

Uitnodiging VJK-webinar Woo

Donderdag 13 maart 2025

Webinar: de Wet open overheid onder de loep

Op 1 mei 2022 is de Woo (Wet open overheid) in werking getreden. De Woo kwam in de plaats van de Wob. Er bleven zaken hetzelfde, en er zijn belangrijke wijzigingen doorgevoerd.

De Woo verplicht bestuursorganen zoveel mogelijk informatie actief openbaar te maken. Dat geldt specifiek voor informatie die valt onder de zeventien informatiecategorieën die zijn vastgesteld in de Woo. Om aan een goede uitvoering van de Woo te voldoen zijn er meer disciplines nodig dan de juridische. Het vergt een heel andere manier van denken en organiseren.

Vanaf 1 november 2024 moeten bestuursorganen de eerste vijf informatiecategorieën verplicht actief openbaar maken. Het gaat om de volgende informatiecategorieën:

  • wetten en algemeen verbindende voorschriften,
  • overige besluiten van algemene strekking,
  • informatie over de organisatie en werkwijze,
  • bereikbaarheidsgegevens en
  • vergaderstukken van de Staten-Generaal.

De voorbereidingen moeten worden getroffen voor de volgende categorieën. De actieve openbaarmaking van die informatiecategorieën is ingewikkelder. Wat moeten we aanmerken als convenant? Hoe is de samenwerking tussen de actieve en passieve openbaarheid geregeld? Op het Woo-forum van de VNG zijn bijna dagelijks nieuwe vragen en dilemma’s te lezen. Als VJK organiseren we daarom een webinar toegespitst is op de gemeentepraktijk over dit onderwerp.

Patricia Van der Schot-Schröder, advocate bij Blauwborstadvocatuur

📌 Donderdag 13 maart: 12.00 – 13.00

Patricia Van der Schot-Schröder, advocate bij Blauwborstadvocatuur, gaat o.a. in op het spanningsveld dat bestaat tussen de Wet open overheid en het zijn van advocaat ‘in en van de organisatie’. Patricia focust zich volledig op de gemeentepraktijk. En uiteraard kunnen we vooral interactief de diepte in van de Woo

Programma onderdelen en voorbereiding
We willen u vragen een om eventuele vragen of opmerkingen over de onderwerpen vooraf door te geven via info@vjk.nl, of in te vullen in het laatste veld van het aanmeldformulier.

Voorbereiding
We willen u vragen een om eventuele vragen of opmerkingen over de onderwerpen vooraf door te geven via info@vjk.nl, of in te vullen in het laatste veld van het aanmeldformulier.

Aanmeldinformatie

Meld je nu aan
Het webinar wordt via Teams gehouden op donderdag 13 maart 2025 van 12.00 trot 13.00 uur. Heb je belangstelling en heb je vragen, meld je dan voor 10 maart aan via onderstaand aanmeldformulier. Ontvang je geen bevestiging? Neem dan contact met ons op via info@vjk.nl. De link naar de online ruimte ontvang je enkele dagen voor het webinar.

Aanmelden is niet meer mogelijk.

We zien je aanmelding graag tegemoet. 

Met vriendelijke groet,

het VJK bestuur

Vereniging Juridische Kwaliteitszorg

Save the date: Jubileumcongres VJK
Datum:

Donderdag 26 juni 2025
10.30 – 16.00 uur

Locatie:
Utrecht, Villa Jongerius

Deelname:
Gratis (voor leden)

Thema jubileumcongres VJK:

Zinvol contact met de overheid en de rol van de gemeentejurist

Het vertrouwen in de rechtsstaat staat onder druk. Dit is voelbaar in de communicatie met onze inwoners. Heb jij als gemeentejurist voldoende handelingsperspectief om het vertrouwen te herstellen? En hoe bewaak je de rechtsstaat in je drukke dagelijkse werk?  Hoe verbeteren we in tijden van bezuinigingen de dienstverlening aan de burger? Hoe kunnen we maatwerk leveren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat overheid en burger elkaar beter begrijpen?

De VJK bestaat 25 jaar. Op donderdag 26 juni 2025 vieren wij dit met een bijzonder jubileumcongres met inspirerende sprekers, verdiepende workshops en voldoende ruimte voor interactie en ontmoeting.

Ter gelegenheid van dit jubileum wordt aan de deelnemers van het congres een speciale essaybundel aangeboden onder eindredactie van Prof. mr. dr. Jurgen Goossens, Dr. Paulien de Winter en Mr. dr. Wubbo Wierenga.

Na afloop van het congres beschik je niet alleen over de essaybundel maar ook over praktische handvatten voor je dagelijkse praktijk om de toegang tot en zinvol contact met de overheid te verbeteren. En je rol als hoeder van de rechtsstaat concreet in te vullen.

Het definitieve programma met daarbij de aanmeldmogelijkheid volgt snel.

Datum:  Donderdag 26 juni 2025

Tijd: 10.30 – 16.00 uur

Locatie:  Villa Jongerius, Utrecht

Terugblik studiemiddag 22 november 2024

Tijd voor juridische kwaliteit 

Met onverwachte stakingen in het openbaar vervoer en code geel, was het onzeker of de studiemiddag (ondanks een last minute aangepast programma voor extra reistijd) deelnemers wel de locatie konden bereiken. De zorgen waren geheel ongegrond, een volle zaal met iedere stoel die uiteindelijk bezet was! Met sneeuw, hagel, zonneschijn met regenbogen – omleidingen met bussen en lange files kwamen de deelnemers vanuit heel Nederland vol enthousiasme naar de jaarbeurs in Utrecht.

Na een kop koffie en informele begroetingen van vele bekenden startte het programma om 10.30. Hieronder een korte verslaglegging en impressie van de inhoudelijke sessies.

Onderzoek naar Juridische Kwaliteitszorg.

Tinka Floor en Heinrich Winter namen de zaal mee met de recent uitgebrachte handreiking met een stappenplan voor Juridische Kwaliteitszorg. Hoe vlieg je dit thema nu aan? Wat zijn de tips en valkuilen? Hoe krijg je draagvlak voor dit thema? Juridische kwaliteitszorg is een enorm breed thema en het gaat niet alleen over je ‘houden aan het recht’ maar ook om het pro actief zien aankomen van risico’s en daar op anticiperen. Daarbij moet men in het achterhoofd blijven houden voor wie we het doen, voor de samenleving (responsief bestuursrecht). Het werken op een normenkader is een goede basis, waarbij we wel moeten kijken hoe we ons tot de rechtsnormen verhouden. Daarvoor is vakmanschap nodig. Vanuit de deelnemers kwam een mooi voorbeeld daarvan: de gemeente Zaanstad werkt met een dwarskijkteam waarbij vastgelopen dossiers ‘dwars’ worden bekeken om (met bestuurlijke dekking) een doorbraak te zoeken.

Met een praktische aanpak, duidelijke thema’s en ervaringen vanuit de werkvloer werd de zaal meegenomen en getrakteerd op een exemplaar van de handreiking om in hun eigen organisatie mee aan de slag te gaan. De handreiking helpt met de aanvliegroute op maat: breed, smal, verdiepend of juist met focus op hele directe verbeterpunten om aan te werken. In evenwicht tussen de opgave en ambitie versus de capaciteit en aanwezige kennis en kunde. Aan de slag!

Een kijkje in de Rekenkamer

Na een koffiebreak waar vele bekenden elkaar weer ontmoetten maar ook nieuwe gezichten met elkaar kennismaakten, nam Arjan Kok ons mee met de Rekenkamer. Ook de rekenkamer doet onderzoek met een diversiteit aan thema’s in het juridische zakgebied zoals Privacy en Subsidies. Daarbij heeft de rekenkamer vergaande onderzoeksbevoegdheden. De heer Kok nam de deelnemers mee met hoe een onderzoek verloopt, hoe gaat de rekenkamer om met vertrouwelijke stukken en wanneer is de rekenkamer bevoegd? Er werden vele voorbeelden meegegeven vanuit de praktijk wat zorgde voor een goede interactie met de zaal. Met een enthousiaste en nieuwsgierige dynamiek volgde de lunch waar nog flink werd nagepraat. 

Panelgesprek

Na de ochtendsessies werd er over gegaan naar een panelgesprek met de praktijk. Hoe hebben de verschillende gemeenten Juridische kwaliteitszorg nu ingericht? Roermond, Utrecht, Zaandam gaven een toelichting en vanuit Eiffel en Heinrich Winter ontstond een zeer leerzame en interactief gesprek – natuurlijk samen met alle deelnemers in de zaal.

Een rode draad was de inrichting en toepassing van het three lines model, het integraal management principe en dat we allemaal aan het zoeken zijn naar de heilige graal. Voor het positioneren van juridische kwaliteitszorg, en daarmee ook bewustwording, draagkracht en doorzettingsvermogen – is daarnaast het advies om het niet (alleen) een taak te maken in de organisatie maar ook een expliciete fúnctie. Iedere organisatie heeft weer een eigen dynamiek, omvang en opgaves: maar dat maakt het (blijven) zoeken naar de heilige graal juist een mooie uitdaging!

Download hieronder de presentaties

Ministerie BZK en de Vereniging voor Juridische Kwaliteitszorg (VJK) publiceren Handleiding Tijd voor juridische kwaliteit – (rekenkamer)onderzoek naar juridische kwaliteitszorg

Vrijdag 22 november 2024

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft Adviesbureau Pro Facto een handleiding voor decentrale overheden ontwikkeld over (rekenkamer)onderzoek naar juridische kwaliteitszorg.

Download de handleiding

De Vereniging voor Juridische Kwaliteitszorg (VJK), de beroepsvereniging voor de jurist werkzaam bij de decentrale overheid, heeft op 22 november 2024 een studiebijeenkomst gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst van juridisch medewerkers van gemeenten, provincies en waterschappen is de ‘Handleiding Tijd voor juridische kwaliteit – (rekenkamer)onderzoek naar juridische kwaliteitszorg’ overhandigd aan Frank Kleijer, hoofd Inrichting Openbaar Bestuur bij ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en opdrachtgever van de handleiding.

Frank Kleijer: ‘een sterke en betrouwbare overheid die de maatschappelijke opgaven aankan vraagt om goede juridische kwaliteitszorg. Juridische kwaliteit is afhankelijk van de aanwezigheid van hoogwaardige juridische kennis binnen diezelfde overheid. Daarom is voortdurende aandacht voor juridische kwaliteitszorg van groot belang. De handreiking ‘tijd voor juridische kwaliteit’ draagt daaraan bij’ .

Ministeries, gemeenten, provincies en waterschappen zetten met de actieagenda Sterk Bestuur in op het verbeteren van de samenwerking tussen Rijksoverheid en de decentrale overheden. Met de handleiding wordt bijgedragen aan het actieprogramma voor decentrale overheden vanuit het ministerie van BZK, waarbij een vertaalslag plaatsvindt van de bevindingen van de Staatscommissie Rechtsstaat naar de werkvloer.

De handleiding is ontwikkeld om decentrale rekenkamers en anderen, zoals overheidsjuristen, te ondersteunen bij het doen van onderzoek naar de juridische kwaliteit(szorg) bij decentrale overheden. Het juridisch functioneren van de overheid is een belangrijk onderwerp voor rekenkamers.
Rekenkamers doen onderzoek naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het beleid en bestuur en dragen zo bij aan het versterken van de controlerende en sturende rol van gemeenteraden, provinciale staten en algemene besturen van waterschappen. Deze handleiding geeft de nodige informatie en praktische tips om onderzoek naar dit onderwerp mogelijk te maken.

De handleiding is ontwikkeld samen met deskundigen uit de praktijk, zoals vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Vereniging voor Juridische Kwaliteitszorg (VJK) en de Vereniging van Rekenkamers. 

Vereniging Juridische Kwaliteitszorg

Uitnodiging: studiebijeenkomst Tijd voor juridische kwaliteit
Datum: vrijdag 22 november 2024, 09.30 – 16.00 uur
Thema: handleiding voor decentrale rekenkamers en overheidsjuristen bij onderzoek naar de juridische kwaliteit(szorg) bij decentrale overheden
Locatie: Utrecht, Jaarbeurs
Deelname = gratis

Beste lezer,

In aansluiting op de vooraankondiging van 7 oktober 2024, nodigen wij u uit voor onze studiebijeenkomst vrijdag 22 november 2024.

  • Starttijd: 09.30 uur ontvangst met koffie/ thee en start programma om 10.00 uur uur op locatie.
  • Middagprogramma met interactief programma, inclusief lunch en netwerkborrel.  Eindtijd: 16.00 uur.

Opening door voorzitter VJK: John Olivier

Hoe onderzoeken we juridische kwaliteit bij de decentrale overheid?

Goed bestuur houdt onder meer in dat de juridische kwaliteit van het handelen van de overheid op orde is. Goede juridische kwaliteitszorg is belangrijk, omdat het kan bijdragen aan bijvoorbeeld het zijn van een betrouwbare overheid.

Op vrijdag 22 november 2024 organiseert de VJK een studiebijeenkomst. Hiervoor nodigen wij u graag uit. In deze bijeenkomst wordt een handleiding gepresenteerd voor decentrale rekenkamers en anderen, zoals juristen van gemeenten en provincies. Deze handleiding is in opdracht van het Ministerie van BZK opgesteld door adviesbureau Pro Facto. De handleiding geeft de nodige informatie en praktische tips om onderzoek naar de juridische kwaliteit(szorg) bij decentrale overheden mogelijk te maken. De handleiding kunt u nu al eenvoudig via hier downloaden. Op de studiebijeenkomst hebben we ook een fysiek exemplaar voor u beschikbaar.

Ochtenprogramma: 09.30 – 12.30

Prof. dr. Heinrich Winter en mr. Tinka Floor (10.10 uur – 11.10 uur)
Onderzoek naar juridische kwaliteitszorg: Tijd voor juridische kwaliteit

Heinrich Winter is directeur van Pro Facto en hoogleraar Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds 1998 betrokken bij doorlichtingen juridische kwaliteitszorg en onderwijs daarover.

Tinka Floor werkt als adviseur en onderzoeker bij Pro Facto. Ze is bij verschillende onderzoeken naar juridische kwaliteit(szorg) bij gemeenten betrokken. Dit jaar werkte ze aan de Handleiding ‘Tijd voor juridische kwaliteit’, over het doen van onderzoek naar juridische kwaliteitszorg bij decentrale overheden door rekenkamers en andere geïnteresseerden zoals juridisch medewerkers.

In deze bijdrage wordt ingegaan op de volgende vragen:

  • Wat is juridische kwaliteit(szorg)?
  • Waarom is het belangrijk dat daar juist nu aandacht voor is?
  • Wat zijn actuele bedreigingen voor juridische kwaliteit?
  • Hoe komt het onderwerp op de agenda?
  • Hoe kunnen rekenkamers en ambtenaren bij decentrale overheden juridische kwaliteit aandacht geven?

Mr. drs. Arjan Kok (11.10 uur – 12.10 uur)

Register accountant en bestuursrechtjurist
Rechtmatigheidsonderzoek door rekenkamers

Arjan Kok is register accountant en bestuursrechtjurist, werkt sinds 2004 bij de Rekenkamer Amsterdam-Zaanstad als senior onderzoeker en is sinds 2020 lid van de Rekenkamer Koggenland. Tevens heeft hij een bijdrage geleverd aan het nog te verschijnen handboek De binnen- en buitenkant van rekenkamers. In 2014 onderzocht hij namens de Rekenkamer Amsterdam de beleidsambities betreffende juridische kwaliteitszorg van de gemeente Amsterdam.

In deze bijdrage gaat de heer Kok in op vragen zoals: wat is de positie van de rekenkamer, welke taken heeft de rekenkamer, wat houdt het rechtmatigheidsonderzoek in en wat onderzoekt de rekenkamer zoal, hoe ziet het proces van onderzoek eruit, welke onderzoeksbevoegdheden en plichten heeft de rekenkamer, en welke rechten heeft het onderzochte bestuursorgaan bij rekenkameronderzoek? Tijdens en na afloop van de bijdrage is ruimte voor het stellen van vragen.

Middagprogramma: 13.30 uur – 14.45 uur

Enkele gemeenten delen hun eigen ervaringen met betrekking tot de juridische kwaliteitszorg. Ook u bent van harte uitgenodigd uw perspectief te delen en inspiratie op te doen. Kennisdeling en ervaringen delen staan hierbij centraal.

Aanmeldinformatie – Wachtlijst

Wilt u aanwezig zijn in bij de Jaarbeurs in Utrecht? Dan kun u zich hier via het aanmeldformulier hieronder aanmelden. U bent welkom vanaf 09.30 uur. De dag eindigt met een netwerkborrel. Ik verzoek u vriendelijk om u uiterlijk op vrijdag 15 november aan te melden indien u de bijeenkomst bij wilt wonen.

Gezien de vele animo hanteren we momenteel een wachtlijst. U kunt zich hierop inschrijven door onderstaand aanmeldformulier in te vullen.

Wees er snel bij, want vol is vol!

Locatie:
Jaarbeursplein 6, 3521 AL Utrecht (klik hier) voor de locatie gegevens van de Jaarbeurs).

Met vriendelijke groet,

John Olivier
Voorzitter Vereniging Juridische Kwaliteitszorg (VJK)

 

 


Meld u nu aan voor onze online ALV
 

Online ALV 2024

Hierbij nodigt het bestuur van de VJK u uit tot het bijwonen van de Algemene Leden Vergadering (ALV). Deze zal online plaatsvinden op donderdag 7 november 2022 om 15.00 uur.

Behandeld worden onder andere de jaarrekening 2023 en de begroting 2025. De financiële-, overige stukken en agenda kunt u hieronder eenvoudig downloaden.

Om te kunnen deelnemen aan de ledenvergadering dient u zich, voor maandag 4 november 2022, aan te melden via het formulier onderaan deze pagina aan. Wij zenden u vervolgens de link toe naar de online ruimte.

 

 

Vereniging Juridische Kwaliteitszorg

Save the date: studiebijeenkomst Tijd voor juridische kwaliteit
Datum: vrijdag 22 november 2024, 09.30 – 16.00 uur
Thema: handleiding voor decentrale rekenkamers en overheidsjuristen bij onderzoek naar de juridische kwaliteit(szorg) bij decentrale overheden
Locatie: Utrecht, Jaarbeurs
Deelname = gratis

Hoe onderzoeken we juridische kwaliteit bij de decentrale overheid?

Goed bestuur houdt onder meer in dat de juridische kwaliteit van het handelen van de overheid op orde is. Goede juridische kwaliteitszorg is belangrijk, omdat het kan bijdragen aan bijvoorbeeld het zijn van een betrouwbare overheid.

Op donderdag 22 november 2024 organiseert de VJK een studiebijeenkomst. In deze bijeenkomst wordt een handleiding gepresenteerd voor decentrale rekenkamers en anderen, zoals juristen van gemeenten en provincies. Deze handleiding is in opdracht van het Ministerie van BZK opgesteld door adviesbureau Pro Facto . De handleiding is gratis verkrijgbaar.
De handleiding geeft de nodige informatie en praktische tips om onderzoek naar de juridische kwaliteit(szorg) bij decentrale overheden mogelijk te maken

Datum:  Vrijdag 22 november 2024

Tijd:  09.30 – 16.00 uur

Locatie:  Jaarbeurs, Utrecht

Share This