Vereniging Juridische Kwaliteitszorg & Vereniging JuristenRijk

Uitnodiging:

Kunstmatige en menselijke intelligentie: zijn gemeente- en rijksjuristen klaar voor de toekomst?

 

Datum: donderdag 30 mei 2024
Locatie: Den Haag, De Glazen Zaal
Deelname = gratis

Beste lezer,

 
In aansluiting op de vooraankondiging van 30 januari 2024, nodigen wij u uit voor ons congres met als thema:
 

Kunstmatige en menselijke intelligentie: zijn gemeente- en rijksjuristen klaar voor de toekomst?  
  • Starttijd: 10.30 uur met verschillende lezingen, een lunch en een panelgesprek in de middag
  • Opening door John Olivier (voorzitter VJK) en Monique Wesselink (bestuurslid VJR).
  • Eindtijd: 15.30 uur met aansluitend een borrel

Hoe spelen we in op digitale kansen?
In de huidige samenleving neemt kunstmatige intelligentie een steeds grotere plaats in. De vraag is hoe gemeentejuristen en rijksjuristen daarmee het best kunnen omgaan. Die vraag staat in dit gezamenlijke congres centraal. U bent hierbij van harte welkom!

Ochtendprogramma (10.30 uur – 12.30 uur)

Prof. dr. mr. Jurgen Goossens
Hoogleraar staatsrecht, Universiteit Utrecht

De inzet van algoritmische systemen en de rol van de wetgevings- en overheidsjurist

De overheid en dan vooral het bestuur zetten in toenemende mate informatietechnologie in bij hun besluitvormingsprocessen. Dit leidt tot meer en meer geautomatiseerde besluitvorming zonder noemenswaardige menselijke tussenkomst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van algoritmen, geautomatiseerde feitenvaststelling, grootschalige data-verzameling en data-analyse. Met verwijzing naar verschillende publicaties van de Nationale Ombudsman, waarschuwde de Afdeling advisering van de Raad van State in 2018 hoe burgers hierdoor op grote schaal in de knel zijn gekomen. Zij schrijft dat daarbij ook te weinig wordt onderkend dat digitalisering het functioneren van de overheid zelf verandert.

Hoog tijd dus voor een fundamentele bezinning op de rol van de wetgevings- en overheidsjurist, zodat zij hun cruciale rol zo optimaal mogelijk kunnen blijven vervullen in een snel veranderende context. Het recht borgt immers belangrijke publieke waarden en biedt de burger rechtsbescherming. In de machine van de overheid fungeren de wetgevings- en overheidsjuristen als hoeders van de rechtsstaat: menselijke intelligentie als noodzakelijk tegenwicht tegen kunstmatige ‘intelligentie’.

mr. Riccardo Osterwald
Directeur Juridisch Bureau bij de gemeente Amsterdam

AI en de juridische functie 2.0: Een fantastische uitdaging, met een weerbarstig randje!

Riccardo Osterwald is directeur bij het Juridisch Bureau van de gemeente Amsterdam. Een grote juridische directie (circa 175 medewerkers) waar met hart en ziel voor de Amsterdammer en de grootstedelijke organisatie wordt gewerkt. Riccardo gelooft dat AI een bijdrage kan leveren om ons werk als jurist beter aan te laten sluiten bij de behoefte van burger en organisatie. Het gebruik van AI is noodzakelijk en geen keuze maar een kans volgens hem. Anders gezegd: Je hoort nogal eens het geluid dat de inzet van technologie, automatisering en digitalisering haaks staat op aandacht voor de mens en zijn leven van alledag, maar Riccardo is ervan overtuigd dat het strategisch bekijken welke processen met behulp van technologie (op welke manier dan ook) efficiënter uitgevoerd kunnen worden juridische capaciteit beschikbaar maakt voor het werk dat vraagt om de menselijke benadering, het creatieve denkproces en het leggen van verbindingen tussen de diverse onderdelen binnen de stad. Oftewel, juist meer ruimte voor toepassing van de menselijke maat in dossiers waar dat nodig is. AI kan ook helpen om het recht toegankelijker te maken.

Riccardo vertelt welke juridische tools de juristen en data scientists binnen het Juridisch Bureau hebben ontwikkeld, welke successen daarbij zijn behaald en wat de valkuilen en uitdagingen waren en zijn. Durf jij achterover te gaan zitten? Heel even dan, want daarna: Check in for the ride en laat je overtuigen dat AI binnen de kortste keren een enorme impact zal hebben op ons vak en ons dagelijks werk. Riccardo’s inzet? Dat jij wegloopt uit dit plenaire gedeelte en denkt: Poeh…wat heb ik leuk werk en het wordt alleen nog maar leuker!!!”

Middagprogramma (13.30 uur – 15.30 uur)

mr. Fatma Çapkurt 
Promovenda afdeling Staats- en bestuursrecht van de Leidse Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Zorgvuldig profileren: een pleidooi voor méér AVG in de Awb

Al jaren is bekend dat bestuursorganen in de sociale zekerheid en het belastingrecht gebruikmaken van algoritmische (en analoge) risicoprofilering. Hiermee bepalen zij bijvoorbeeld welke aanvragen van burgers onderzoekswaardig zijn en wanneer heronderzoek naar een al toegekende voorziening geboden is. Is de Algemene wet bestuursrecht (Awb), die is geschreven voor een papieren bestuur, wel geëquipeerd om dergelijke algoritmische profileringsprocessen te normeren?
 
Awb-juristen beantwoorden deze vraag vaak instemmend, onder verwijzing naar de beginselen van behoorlijk bestuur. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar het zorgvuldigheidsbeginsel en het motiveringsbeginsel die in de algoritmische context zouden kunnen worden geherinterpreteerd. Maar hoe moet deze herinterpretatie worden vormgegeven? Çapkurt bepleit dat de beginselen van gegevensverwerking uit artikel 5 Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hierbij van grote waarde kunnen zijn. Integrale kennis van de Awb én AVG is volgens haar dan ook onontbeerlijk om rechtmatig én slim gebruik te kunnen maken van de voordelen die algoritmische (en analoge) risicoprofilering biedt.

Prof. mr. Janneke Gerards
Hoogleraar fundamentele rechten, Universiteit Utrecht

AI én menselijke intelligentie: het IAMA als hulpmiddel

Digitale technologieën (AI, algoritmes) bieden veel kansen voor overheden om hun werkzaamheden efficiënter en effectiever in te richten. Bovendien kunnen deze technologieën de besluitvorming soms verbeteren. Toch zijn er valkuilen en risico’s, zeker wanneer beslissingen worden genomen op basis van algoritmes die impact hebben op mensen. Dan kunnen grondrechten in het geding komen.

Om te voorkomen dat grondrechten en andere publieke waarden worden aangetast, is het belangrijk om ‘menselijke intelligentie’ te benutten bij de ontwikkeling en inzet van algoritmen. Het Impact Assessment voor Mensenrechten en Algoritmes (IAMA) is daarbij een goed hulpmiddel. Het IAMA helpt om bij het nemen van besluiten over het inzetten van algoritmen alle beginselen van goed en behoorlijk bestuur te respecteren. Het staat vol met belangrijke vragen, variërend van ‘waarom willen we eigenlijk een algoritme inzetten?’ en ‘welke data gaan we gebruiken?’, tot ‘hoe kunnen we rekening houden met de menselijke maat’ en ‘staat de impact op grondrechten in verhouding tot het doel van het algoritme?’.

Het IAMA is ontwikkeld door prof. mr. Janneke Gerards, dr. Mirko Tobias Schäfer, Arthur Vankan en Iris Muis (Universiteit Utrecht, Rechtsgeleerdheid/Utrecht Data School). In de presentatie geeft Janneke Gerards meer informatie over achtergronden, inhoud, gebruik en ervaringen met het IAMA.

Panelgesprek
Onder leiding van prof. mr. dr. Jurgen Goossens

Borrel
Naast kennisdeling staat in dit congres ook het ontmoeten van elkaar centraal. We zien u dan ook graag bij onze borrel. Het ideale moment om bij te praten met collega´s uit het vak en terug te blikken op een inspirerende dag!

Datum: Donderdag 30 mei 10.30 – 15.30 (inloop vanaf 09.45 uur)
Locatie:
De Glazen Zaal, Prinsessegracht 26, 2514AP Den Haag

Direct aanmelden

Ga voor meer informatie over onze verenigingen naar www.vjk.nl en www.juristenrijk.nl

Vereniging Juridische Kwaliteitszorg & Vereniging JuristenRijk

Save the date: gezamenlijk congres
Datum: donderdag 30 mei 2024
Thema: Kunstmatige en menselijke intelligentie: zijn gemeente- en rijksjuristen klaar voor de toekomst?

Locatie: Den Haag, exacte locatie volgt
Deelname = gratis

Hoe spelen we in op digitale kansen?
In de huidige samenleving neemt kunstmatige intelligentie een steeds grotere plaats in. Welke rol pakken gemeentejuristen en rijksjuristen hierbij?
 
Op donderdag 30 mei 2024 organiseren de VJK en de Vereniging JuristenRijk een gezamenlijk congres. Exact vijftien jaar geleden organiseerden we ons eerste gezamenlijke congres. Nu doen we dit opnieuw met als thema: Kunstmatige en menselijke intelligentie: zijn gemeente- en rijksjuristen klaar voor de toekomst?

Onder anderen Jurgen Goossens, hoogleraar staatsrecht en voorzitter van de Afdeling Staatsrecht, Bestuursrecht en Rechtstheorie aan de Universiteit Utrecht, Riccardo Osterwald, directeur van het Juridisch Bureau van de gemeente Amsterdam, Ron Roozendaal, directeur Digitale Samenleving tevens plaatsvervangend directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Janneke Gerards, hoogleraar fundamentele rechten aan de Universiteit van Utrecht en Fatma Capkurt, promovenda verbonden aan de vakgroep Bestuursrecht van de Universiteit Leiden en lid van de staatscommissie Rechtsstaat, een bijdrage leveren.

Het definitieve programma met daarbij de aanmeldmogelijkheid en de exacte locatie volgen snel.

Datum: Donderdag 30 mei 10.30 – 15.30 (afsluitend een borrel) 
Locatie:
Den Haag

Ga voor meer informatie over onze verenigingen naar www.vjk.nl en www.juristenrijk.nl

Terugblik VJK najaarsbijeenkomst

Najaarsbijeenkomst VJK – donderdag 7 december 2023

Op 7 december kwamen zo’n 50 juristen bijeen in Zwolle om meer inzicht te krijgen in hoe om te gaan met zogenaamde veelschrijvers. Want daar hebben we allen mee te maken. Die inwoner die veel verzoeken doet, mails stuurt etc. Waarbij het lijkt alsof elk antwoord nooit genoeg is, we niet worden vertrouwd. Het kost ons soms enorm veel tijd, (negatieve) energie en de organisatie geld om steeds te blijven antwoorden. Als VJK wilden we stil staan bij het feit dat we hier allen mee te maken hebben en dat er best wat handvatten zijn om er mee om te gaan.

Als eerste was de heer Snijders, burgemeester van Zwolle aan het woord. Hij vertelde over zijn omgang met inwoners waarbij het vertrouwen (behoud en vergroten) centraal staat. En dat dit soms lastig is maar enorm van belang. Ook gaf hij aan dat sinds kort een coördinator aan de slag is voor inwoners die meer aandacht nodig hebben dan de reguliere procedurele dienstverlening. Daarna luisterden we aandachtig naar de jarenlange ervaring van Jan Prins, strategisch adviseur lokale ombudsfunctie van de Nationale Ombudsman. Hij gaf een handreiking hoe veelschrijvers zorgvuldig te begrenzen Zorgvuldig begrenzen | Nationale ombudsman. Waarbij hij ook eerlijk aangaf dat ook de Nationale Ombudsman daar wel eens mee worstelt. Als belangrijkste boodschap gaf hij mee er vooral niet te lang mee door te gaan. Op een gegeven moment is het genoeg. Sta daar voor, zoek dekking en motiveer. Om wat meer inzicht te krijgen in het denken van veelschrijvers en over hoe conflicten ontstaan, nam Wanda Everts, oud rechter en mediator, ons mee in de theorie van Glasl en Kahneman. Vooral die laatste auteur was interessant. Met het denken in systeem 1 (gevoel) en systeem 2 (ratio). Lees de presentatie voor een goede indruk. Tot slot mochten we luisteren naar psychiater Frank Koerselman. De realiteit drong binnen: ci. 10% van de mensen heeft een persoonlijkheidsstoornis en daar helpt geen empathische, mediation achtige aanpak bij. Daar helpt duidelijkheid bij en soms gewoon de deur dichtdoen of houden. Een collega uit Amsterdam vertelde over hun aanpak voor de zogenaamde contact intensieve inwoners waar verbindingen met het Veiligheidshuis/ veilige publieke taak zijn. Indien een inwoner echt gevaarlijk dreigt te worden, zorgt zij voor de juiste aanpak met de partners in de keten en de driehoek. Een andere collega uit Meierijstad gaf juist aan dat ze niet zo’n functionaris hadden maar met gezond boerenverstand met de casuïstiek omgaan. En juist die verschillende aanpakken mogen er zijn. Kies wat past bij jouw organisatie.

 

 

Belangrijke informatie: Najaarsbijeenkomst VJK 2023

Najaarsbijeenkomst: Goed bestuur en omgang veelschrijvers

Save the date: Najaarsbijeenkomst (fysiek)
Thema: Goed bestuur & omgang veelschrijvers
Locatie: Nieuwe buitensociëteit Zwolle

Deelname = gratis

Najaarsbijeenkomst VJK – donderdag 7 december 2023

Heeft u zich aangemeld voor onze najaarsbijeenkomst, maar de mail niet juist ontvangen? Dan treft u hieronder de mail die verzonden is op woensdag 29 november jl..

Beste lezer,
 
U bent vanaf 09.30 van harte welkom bij Nieuwe buitensociëteit Zwolle. 
  • 10.00 u: Welkom en woord aan burgemeester Snijders van Zwolle
  • 10.45 u: Jan Prins, strategisch adviseur lokale ombudsfunctie Nationale Ombudsman geeft een toelichting op de aangepaste veelschrijversrichtlijn: ‘Zorgvuldig begrenzen. Hoe ga je om met aanhoudend en grensoverschrijdend klaaggedrag?’
  • 11.30 u: Korte pauze
  • 11.45 u: Wanda Everts, oud rechter en conflictbemiddelaar, vertelt over de kunst van elegante beïnvloeding
  • 12.30 u: Lunch
  • 13.15 u: Frank Koerselman geeft een psychologisch perspectief op de persoon van de veelschrijvers
  • 14.00 u: Gesprek met de zaal over (best) practices in den lande
  • 14.45 u: ALV met presentatie over strategie vereniging (Zie bijlagen: ALV 29 november 2019 en Vereniging voor en door Gemeentejuristen)
  • 15.30 u:  Netwerkborrel
Algemene ledenvergadering

    In de middag vindt onze algemene ledenvergadering (ALV) plaats. In onze eerdere mail waren nog niet alle documenten compleet. Dat is inmiddels wel het geval. Hieronder treft u het alle documenten die u nodig heeft om deel te kunnen nemen aan de ALV.

    Download hieronder de bijbehorende documenten:
    Agenda ALV 2023

    Bijlagen:

    Bijlage I: Verslag ALV 2022
    Bijlage II: Verslag kascommissie 
    Bijlage III: Jaarrekening 2022
    Bijlage IV: Activiteiten 2022
    Bijlage V: Begroting 2024
    Bijlage VI: Benoeming nieuwe bestuursleden

    Het bestuur verzoekt u zo mogelijk om uiterlijk 24 uren voorafgaande aan de vergadering eventuele vragen of opmerkingen aan het bestuur kenbaar te maken

    Onze najaarsbijeenkomst vindt plaats bij de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Wij u aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Parkeren kan bij de nabijgelegen parkeerterrein, maar een parkeerplek is niet gegarandeerd. Extra informatie over de locatie en bereikbaarheid staat op de website van Nieuwe Buitensociëteit Zwolle.

    Openbaar vervoer
    Wij adviseren u om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Nieuwe Buitensociëteit Zwolle is namelijk direct tegenover hetstation van Zwolle gelegen, op slechts 60 stappen lopen.

    Parkeren
    Het is mogelijk om bij Nieuwe Buitensociëteit te parkeren. U kunt parkeren op het parkeerterrein (ingang vanaf Stationsweg Zwolle), dit terrein beschikt over 110 plekken. Het parkeertarief bedraagt €2,20 per uur met een maximum van €11,- per dag. Tegenover Nieuwe Buitensociëteit is ook te parkeren in parkeergarage Stationsplein, en beschikt over 280 plekken. Het parkeertarief bedraagt ook €2,20 per uur met een maximum van €11,- per dag.

    Allergieën en dieetwensen

    Bij aanmelding heeft u uw allergieën en dieetwensen door kunnen geven. Inmiddels is de locatie hiervan op de hoogte en zal hier rekening mee houden. Mocht er op de dag van het congres iets onduidelijk zijn, kunt u zich wenden tot medewerkers van Nieuwe Buitensociëteit Zwolle of een VJK bestuurslid aanspreken

    Kunt u niet aanwezig zijn?

    Heeft u zich aangemeld maar bent u onverwachts niet in de gelegenheid om aan te sluiten bij het dagprogramma op locatie? Dat vinden we dan uiteraard heel jammer, omdat we op uw komst hebben gerekend. Wel vragen wij u om ons dit op tijd te laten weten. Dit in verband met de lunch. Mocht u dan iemand anders weten die in uw plaats kan komen, kunt u aan ons deze naam doorgeven. Stuur dan een mailtje naar info@vjk.nl.

    Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op via info@vjk.nl. Wij hebben er zin in en verwelkomen u graag donderdagochtend 7 december vanaf 09.30 bij Nieuwe Buitensociëteit Zwolle. 

    Met vriendelijke groet,

    het VJK bestuur

    Locatie:                 
    Nieuwe Buitensociëteit Zwolle, Stationsplein 1, 8011 CW Zwolle (klik hier voor de locatiegegevens bekijk hier de website van de Nieuwe Buitensociëteit Zwolle).

     

     

    Uitnodiging: Najaarsbijeenkomst VJK 2023

    Najaarsbijeenkomst: Goed bestuur en omgang veelschrijvers

    Save the date: Najaarsbijeenkomst (fysiek)
    Thema: Goed bestuur & omgang veelschrijvers
    Locatie: Nieuwe buitensociëteit Zwolle

    Deelname = gratis

    Najaarsbijeenkomst VJK – donderdag 7 december 2023

    Goed bestuur; hoe behoorlijk om te gaan met veelschrijvers?
    Wij ambtenaren zijn bezig met responsieve dienstverlening, met oog voor de menselijke maat. We volgen trainingen, houden morele beraden en doen ons best. Maar wat als burgers door gaan met vragen en schrijven en niet voor rede vatbaar lijken te zijn voor de antwoorden die we geven? Als het gedrag van die burger je doet terugdeinzen en soms weerstand oproept? Tot hoever gaat onze dienstverlening? Wat mag de burger van de overheid verwachten? Waar liggen de grenzen? Hoe gaan we hiermee om? Daarover spreken we deze dag.

    Gevolgd door onze Algemene Ledenvergadering en netwerkborrel.

    Let op: deze bijeenkomst is alleen fysiek en voor VJK leden.

    Beste lezer,
     
    Graag nodigen wij u uit voor onze najaarsbijeenkomst op donderdag 7 december 2023 met onderstaand programma.
    • Vanaf 09.30 u: inloop
    • 10.00 u: Welkom en woord aan burgemeester Snijders van Zwolle
    • 10.45 u: Jan Prins geeft een toelichting op de aangepaste veelschrijversrichtlijn van de Nationale Ombudsman: ‘Zorgvuldig begrenzen. Hoe ga je om met aanhoudend en grensoverschrijdend klaaggedrag?’
    • 11.30 u: Korte pauze
    • 11.45 u: Wanda Everts vertelt meer over elegante beïnvloeding
    • 12.30 u: Lunch
    • 13.15 u: Frank Koerselman geeft een psychologisch perspectief op de persoon van de veelschrijvers
    • 14.00 u: Gesprek met de zaal over (best) practices in den lande
    • 14.45 u: ALV met presentatie over strategie vereniging (Zie bijlagen: ALV 29 november 2019 en Vereniging voor en door Gemeentejuristen)
    • 15.30 u:  Netwerkborrel

    Datum: Donderdag 7 december: 09.30 – 15.30
    Locatie:
    Nieuwe buitensociëteit in Zwolle

    Ochtendprogramma
      Welkomstwoord over Goed bestur en veelschrijvers

      Welkom en woord aan burgemeester Snijders van de gemeente Zwolle. Burgemeester Snijders zal ingaan op het toenemende wantrouwen in de maatschappij.

      De veelschrijversrichtlijn

      Jan Prins, strategisch adviseur lokale ombudsfunctie geeft een toelichting op de aangepaste veelschrijversrichtlijn ‘Zorgvuldig begrenzen. Hoe ga je om met aanhoudend en grensoverschrijdend klaaggedrag?’

      Elegante beïnvloeding

      Wanda Everts is gespecialiseerd in het trainen van medewerkers om te leren omgaan met agressief, onbeschoft en lastig gedrag. Zij zet zich met Agressiewerk.nl en  Everts Mediation in om  de vaardigheden te ontwikkelen die helpen bij  conflicten.  Stress in een conflict worden dankzij deze vaardigheden vervangen door contact, zelfvertrouwen en een positieve relatie. Wanda is rechter en vice-president is geweest.  Vervolgens heeft ze de overstap heeft gemaakt naar mediation. Vanuit haar kennis en ervaring zal zij ingaan op de meer psychologische kant, waarbij zaken als conflictwinst en slachtoffergedrag aan bod zullen komen.

      Middagprogramma
        Een psychologisch perspectief op de persoon van de veelschrijvers

        Tijdens onze najaarsbijeenkomst willen we ook stilstaan bij het psychologische aspect. Wat is de motivatie van veelschrijvers? En hoe kunnen we hier als decentraal overheidsjurist mee omgaan? Prof. dr. Frank Koerselman zal ons meenemen in dit verhaal. Frank Koerselman is als hoogleraar psychiatrie verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

        Best practices uit den lande

        Gesprek met de zaal over (best) practices in den lande, waarbij we twee gemeenten hebben gevraagd een pitch te geven over hun ervaringen met dit onderwerp, waar zij tegenaan lopen en hoe zij hiermee omgaan. Vanuit de gemeente Amsterdam zal Karina Boerwinkel een pitch geven over de aanpak binnen de gemeente. Vanuit de gemeente Deventer levert Edith Rijpma een bijdrage. Deze pitch zal dan in het teken staan van verwonderpunten en vragen (aan de deelnemers).

        Middagprogramma met ALV en focus op visie voor vereniging

          Tot slot vindt onze algemene ledenvergadering (ALV) plaats. Deze is niet online te volgen, zoals afgelopen jaren wel het geval was. Tijdens de ALV evalueren we graag met onze leden hoe we het doen als vereniging en als bestuur. En blikken we vooruit.

          We behandelen onder andere de jaarrekening 2022 en de begroting 2024. Het verslag van de kascommissie wordt uiterlijk 14 dagen van tevoren toegestuurd. Het bestuur verzoekt u zo mogelijk om uiterlijk 24 uren voorafgaande aan de vergadering eventuele vragen of opmerkingen aan het bestuur kenbaar te maken.

          Download hieronder de bijbehorende documenten:
          Agenda ALV 2023

          Bijlagen:
          Bijlage I: Verslag ALV 2022
          Bijlage II: Verslag kascommissie (wordt nagezonden)
          Bijlage III: Jaarrekening 2022
          Bijlage IV: Activiteiten 2022
          Bijlage V: Begroting 2024
          Bijlage VI: Benoeming nieuwe bestuursleden

          Aanmeldinformatie
          Wilt u deelnemen aan onze najaarsbijeenkomst? Dan kun u zich hier via onderstaande button voor aanmelden. U bent welkom vanaf 09.30 uur. De dag eindigt met een netwerkborrel. U dient zich uiterlijk op woensdag 29 november aangemeld te hebben.

          Wees er snel bij, want vol is vol!

          Locatie:                 
          Nieuwe Buitensociëteit Zwolle, Stationsplein 1, 8011 CW Zwolle (klik hier voor de locatiegegevens bekijk hier de website van de Nieuwe Buitensociëteit Zwolle).

          Direct aanmelden

           

           

          Save the date: Najaarsbijeenkomst VJK 2023

          Najaarsbijeenkomst: Goed bestuur en omgang veelschrijvers

          Save the date: Najaarsbijeenkomst (fysiek)
          Thema: Goed bestuur & omgang veelschrijvers
          Locatie: Nieuwe buitensociëteit Zwolle

          Deelname = gratis

          Goed bestuur; hoe behoorlijk om te gaan met veelschrijvers?
          Wij ambtenaren zijn bezig met responsieve dienstverlening, met oog voor de menselijke maat. We volgen trainingen, houden morele beraden en doen ons best. Maar wat als burgers door gaan met vragen en schrijven en niet voor rede vatbaar lijken te zijn voor de antwoorden die we geven? Als het gedrag van die burger je doet terugdeinzen en soms weerstand oproept? Tot hoever gaat onze dienstverlening? Wat mag de burger van de overheid verwachten? Waar liggen de grenzen? Hoe gaan we hiermee om? Daarover spreken we deze dag.

          Tijdens onze najaarsbijeenkomst zal burgemeester Snijders van Zwolle ingaan op het toenemende wantrouwen in de maatschappij. Daarnaast zullen Jan Prins en Natalia Molina Espeleta een toelichting geven op de aangepaste veelschrijversrichtlijn van de Nationale Ombudsman: ‘Zorgvuldig begrenzen. Hoe ga je om met aanhoudend en grensoverschrijdend klaaggedrag?’ Naast interessante bijdragen van onze sprekers, vindt ook onze jaarlijkse ALV plaats. We zullen als bestuur ingaan op onze strategie en luisteren graag naar uw ideeën voor de vereniging.

          Zet donderdag 7 december dus alvast in uw agenda. Het definitieve programma volgt snel met daarbij de aanmeldmogelijkheid.

          Let op: deze bijeenkomst is alleen fysiek en voor VJK leden.

          Datum: Donderdag Donderdag 7 december: 09.45 – 16.30
          Locatie:
          Nieuwe buitensociëteit in Zwolle

          VJK publiceert handreiking inkoop juridische dienstverlening

          Donderdag 15 juni 2023

           

          Donderdag 15 juni 2023

          De Vereniging Juridische Kwaliteitszorg Lokaal Bestuur heeft een handreiking voor decentrale overheden ontwikkeld over de inkoop van juridische dienstverlening. Daarmee wil de VJK bijdragen aan de professionalisering van de inkoop van juridisch advies en dienstverlening van advocaten of juridisch medewerkers.

          VJK-voorzitter John Olivier en voormalig bestuurslid Ruud Lamers overhandigden de handreiking op 6 juni aan Andries Kok, directeur Lokaal Bestuur en Informatiesamenleving bij de VNG. Bij die gelegenheid benadrukte Kok het belang van een goed georganiseerde juridische functie voor gemeenten: ‘Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat gemeenten rechtmatig handelen.’

          Professionele samenwerking

          Gemeenten hebben regelmatig behoefte aan externe juridische expertise. Om ervoor te zorgen dat zij bij een aanbesteding de best mogelijke aanbiedingen ontvangen, moeten de juiste dienstverleners aan de aanbieding meedoen. Dat vereist een goed voorbereide en uitgevoerde aanbesteding. Dienstverleners moeten daarin de kans krijgen om op kwaliteit te concurreren, terwijl bij het beoordelen de prijs beperkt meeweegt.

          Het inkopen van advocaatdiensten hoeft niet altijd in concurrentie plaats te vinden; het kan soms gewenst zijn enkelvoudig onderhands in te kopen. Ook dit vraagt echter de nodige goede voorbereiding.

          De nieuwe handreiking van de VJK ondersteunt gemeenten in deze processen. Daarnaast levert de handreiking een bijdrage aan het interne gemeentelijke proces om vervolgens te komen tot een professionele samenwerking met de geselecteerde juridisch dienstverlener.

          De handreiking is tot stand gekomen met een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

          Voorjaarscongres

          De VJK, de beroepsvereniging voor juristen bij de decentrale overheid, is in 2000 opgericht vanuit de gedachte dat het voor de bestuurskracht van gemeenten van groot belang is dat de juridische functie goed georganiseerd is. De vereniging telt inmiddels 200 leden. De VJK verricht haar activiteiten in nauwe afstemming met de VNG.

          Vanaf half juni is de handreiking gratis te downloaden via de website van de VJK.

           

          Een gemeentelijk perspectief op burgergericht procederen

          Op een warme zomerdag, donderdag 15 juni 2023, kwamen zo’n 130 juristen bijeen in Villa Jongerius in Utrecht. Het ochtendprogramma werd geopend door onze eigen VJK dagvoorzitter Vera Voigt. Ruim 100 collega’s volgden het ochtendprogramma online mee. In het ochtendprogramma leverden Ilse Dresscher, Bert Marseille en Liesbeth Hulst een bijdrage. Van Ilse Dresscher kunnen we geen presenatir delen, van de overige twee sprekers treft u de presenaties hieronder.

          Procedeergedrag overheid – Bert Marseille

          Inzichten uit de psychologie voor effectief handelen van gemeente juristen – Liesbeth Hulst

          Presentaties workshops middagprogramma

          Workshop de Schaduwkant van de bureaucratie – Henk Tadema

          Workshop Mediation Vaardigheden – Wim Meijer

          Rondje Rechtstaat

          Korte video’s: Rondje Rechtstaat

          Van 30 mei tot en met 3 juni wordt in Den Haag de eerste Week van de Rechtsstaat gehouden. Bijna alle organisaties die bij de rechtsstaat zijn betrokken doen mee en houden open huis op zaterdag 3 juni. Deze filmpjes zijn bedoeld om op een toegankelijke manier het onderwerp Rechtsstaat te verbeelden. Ze zijn gemaakt op initiatief van de organisatie van de eerste Week van de Rechtsstaat, die van 30 mei tot 3 juni in Den Haag gehouden wordt. Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg heeft de realisatie mede mogelijk gemaakt. De interviews zijn niet met acteurs gemaakt maar met mensen die op straat of tijdens hun werk zijn gefilmd.

          Straatinterviews

          Wat is een rechtsstaat eigenlijk? Mensen op straat geven antwoord. Meer weten? Kom naar het rondje rechtsstaat op 3 juni!

          Interview met de rechter in opleiding

          Wat doet een rechter voor de rechtsstaat? Een rechter in opleiding vertelt. Meer weten? Kom naar het rondje rechtsstaat op 3 juni!

          Langs de gebouwen

          Heeft de rechtsstaat ook een vaste plek? Nee, die huist in vele gebouwen. Kom ze bekijken tijdens het rondje rechtsstaat op 3 juni!

          De veteraan

          Pas als je ergens komt waar geen rechtsstaat is, weet je hoe belangrijk die is. Deze veteraan is vijf keer uitgezonden. Meer weten over de rechtsstaat? Kom zaterdag 3 juni naar het rondje rechtsstaat!

           

           

          Uitnodiging voorjaarscongres 2023

           Een gemeentelijk perspectief op burgergericht procederen

          Dagvoorzitter: Vera Voigt
          Locatie: Villa Jongerius, Utrecht

          Deelname = gratis

          Beste lezer,
          In aansluiting op de vooraankondiging van 16 februari 2023, nodigen wij u uit voor ons hybride congres op donderdag 15 juni 2023.
          • Starttijd: vanaf 09.15 uur op locatie en voor de online deelnemers start om 10.00 uur de webcast. Deze eindigt om 13.00 uur.
          • Middagprogramma voor deelnemers op locatie, inclusief lunch en netwerkborrel. Start workshops 13.00 uur. Eindtijd: 17:00 uur.
          • Dagvoorzitter: Vera Voigt, VJK bestuurslid
          • Opening door voorzitter VJK: John Olivier

            Burgergericht procederen, het is een steeds belangrijker thema voor de decentrale overheidsjurist. Hoe zorg je ervoor dat het probleem van de burger in een zo vroeg mogelijk stadium wordt opgelost? Dat de burger zich gezien, gehoord en begrepen voelt? Maar ook vooral dat er vertrouwen is tussen de burger en overheid, zonder dat dit leidt tot onnodige procedures?

            Recent verscheen het rapport van het ministerie van Justitie, Een beschikkingenfabriek: Een bloemlezing van citaten over procedures tussen burger en overheid en het procedeergedrag van de overheid‘. Hierin wordt aangegeven dat de relatie tussen overheid en burger al lange tijd een aandachtspunt is. Steeds vaker komen deze twee partijen tegenover elkaar te staan. Dit is zichtbaar door de ontwikkelingen in de kindertoeslagaffaire, gaswinning in Groningen, maar komt ook aan de orde in verschillende rapporten, zoals “Weten is nog geen doen” van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en “Klem tussen balie en beleid” van de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties. De overheidsjurist is onze inwoners verplicht blijvend te werken aan vertrouwen in de overheid. 

            Ochtendprogramma met hybride karakter

            Tijdens ons hybride ochtendprogramma zijn de volgende sprekers aanwezig.

            Een burgergerichte overheid

            Het deelprogramma Burgergerichte overheid, onderdeel van het programma Stelselvernieuwing rechtsbijstand, stimuleert en faciliteert gemeenten en uitvoeringsorganisaties om meer burgergericht te werken, zowel in dienstverlening als in de toepassing van wet- en regelgeving. Zo kunnen onnodige geschillen tussen burger en overheid, en daarmee onnodige procedures binnen het bestuursrecht, voorkomen worden; wat op zijn beurt weer bijdraagt aan het versterken van het vertrouwen tussen burger en overheid.

            Burgergerichte overheid laat daartoe meerdere pilots uitvoeren en is bezig met het project Procedeergedrag overheid: via de methodiek van opgavegericht werken zijn problemen en oorzaken in kaart gebracht en wordt nu gewerkt aan een ambitie en interventiestrategie. De bloemlezing Een beschikkingenfabriek is het eerste resultaat van dit project. Binnenkort verschijnt de probleem- en oorzakenanalyse. Deelprogrammamanager Ilse Dresscher gaat op 15 juni het gesprek met u aan over de uitkomsten van deze analyse en over de vervolgstappen.

            Het procedeergedrag van overheden

            Prof. mr. dr. Bert Marseille en mr. Marc Wever van de Universiteit Groningen gaan in op het procedeergedrag van overheden  en in het bijzonder op de vraag welke aspecten een rol spelen bij het wel of niet in beroep gaan bij een door een bestuursorgaan verloren procedure bij de rechtbank. 

            Wie het niet eens is met een besluit van een overheidsorgaan, kan als regel beroep instellen bij de rechtbank. Tegen de uitspraak van de rechtbank staat hoger beroep open. Hoger beroep kan zowel worden ingesteld door de burger die beroep instelde bij de rechtbank als door het bestuursorgaan wiens besluit bij de rechtbank ter discussie werd gesteld. Er is wel het een en ander bekend over de mate waarin bestuursorganen van die mogelijkheden gebruik maken, maar eigenlijk niets over factoren die van invloed zijn op het procedeergedrag van overheidsorganen. Tijdens het voorjaarscongres presenteren wij de eerste resultaten van het onderzoek dat wij daarnaar doen.

            Het effect van het handelen van gemeentejuristen

            Verder staan we stil bij hoe het handelen van gemeente juristen juridisch-relevant gedrag bij burgers en bedrijven kan sturen. Daarbij spelen ook bejegening, interpersoonlijk contact en vertrouwen een rol. Dr. Liesbeth Hulst, onderzoekspsycholoog en jurist, zal ons op dit vlak een spiegel voorhouden.

            Liesbeth Hulst kijkt met een empirische en gedragswetenschappelijke lens naar hoe het recht functioneert en hoe mensen reageren op het recht. Zij verbindt haar juridische achtergrond (als voormalig advocaat en rechtswetenschapper) met gedragsexpertise (als onderzoekspsycholoog). Ze werkt onder meer bij de Universiteit van Amsterdam, Center for Law and Behavior. Zij schreef een rechtspsychologisch empirisch proefschrift aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Voor haar proefschrift deed zij veldexperimentele studies bij echte rechtzittingen naar ervaren procedurele rechtvaardigheid en vertrouwen in de rechtsstaat. Uit dit onderzoek blijkt onder meer dat justitiabelen sterk beïnvloed worden door hoe de rechter hen behandelt om te begrijpen hoe de rechter hen ziet en wat er in zitting gebeurt. Deze en andere empirische inzichten bieden ook lessen voor ons handelen als gemeentejurist.

            Middagprogramma met workshops op locatie

            In de middag gaan we meer de diepte in. We bieden vier workshops aan in twee rondes. Dit betekent dat u zich voor twee workshops in kunt schrijven. Daarbij vragen we u om u voor een derde workshop in te schrijven. Het is mogelijk dat u hier ingedeeld wordt indien de workshops naar keuze vol zijn.

            Mr. Henk Tadema, met bijna 45 jaar ervaring als sociaal advocaat, gaat in zijn workshop ‘de Schaduwkant van de bureaucratie’ in op zijn eigen ervaringen met de ‘bureaucreatie’. Welke rechtsgebieden raakt dat? Aan wat voor problemen per rechtsgebied valt te denken? Zijn dit vooral intrinsieke of organisatorische problemen? En wat is hierbij de invloed van de politiek? Maar ook zal er stilgestaan worden bij dat wat er juist wél goed gaat. Het zijn allemaal onderwerpen die aan bod zullen komen in deze workshop.

            Wim Meijer, geeft in zijn workshop ‘Mediation vaardigheden’ een beeld van de hoofdkenmerken van mediation en in het bijzonder de rol van de mediator. Vervolgens zal hij in kleine groepen een casus voorleggen, met daarbij vragen over hoe zou de insteek van de gemeentejurist in de casus kan bijdragen aan een oplossing. Tenslotte zal hij plenair vertellen hoe het in de praktijk is gegaan en wat de rol van de gemeentejurist is geweest. Wim Meijer sluit zijn workshop af door een beeld te geven van de succesfactoren.

            Nick Steenhagen en Mimouna Yahia,  verkennen in de workshop ‘Burgergericht werken in de bezwaarprocedure’ hoe je burgergericht werken in de praktijk handen en voeten kunt geven. Ze focussen zich daarin vooral op de bezwaarprocedure. Hoe behandel je bezwaren dan burgergericht? En waar houdt dat op? Wat vraagt dat van jou en de organisatie? En hoe ga je om met verschillende interpretaties of toepassingen van regels?

            Nick Steenhagen en Mimouna Yahia hebben ruime ervaring in het responsief organiseren van de bezwaarprocedure. Zij hebben onder meer ervaring met het implementeren van een burgergerichte aanpak bij gemeenten zoals Purmerend en Amsterdam.

            Ronald Westerhof (Apeldoorn), Malu Hertzdahl (Enschede) en Rachida Bargach (Tilburg) zorgen voor de workshop ‘Ervaringen bezwaarmakers ophalen’. Veel gemeentes werken aan het verbeteren van de afhandeling van bezwaarschriften. Vaak gestimuleerd door het landelijke programma Prettig contact met de overheid. Bij een professionele aanpak hoort ook de zgn. informele aanpak of pre-mediation en het werken vanuit vertrouwen en maatwerk leveren. Vanuit verschillende invalshoeken kun je de eigen werkwijze evalueren en de tevredenheid bij de bezwaarmakers over de gevolgde werkwijze meten.

            De gemeenten Apeldoorn, Enschede en Tilburg doen dat ieder op een eigen manier. Zo heeft de gemeente Apeldoorn een klanttevredenheids-onderzoek laten uitvoeren. Ronald Westerhof, destijds verantwoordelijk manager, vertelt over de bevindingen. Verder experimenteert de gemeente Tilburg sinds 2018 met zgn. “informele doorpakkers”. Rachida Bargach neemt jullie mee in de Tilburgse werkwijze en hoe er – na de informele aanpak – feedback wordt opgehaald bij de bezwaarmakers. Tot slot gebruikt de gemeente Enschede een “rode draden beraad” met onafhankelijke toezichthouders, waaronder de voorzitter van de bezwaarschriftencommissie. Malu Hertzdahl vertelt over deze methode en hoe dit leidt tot een verbetering van de bezwaar- en klachtbehandeling.

            Aanmeldinformatie:
            Wilt u deelnemen aan het volledige programma op locatie, Villa Jongerius, in Utrecht? Dan kun u zich hier via onderstaande button voor aanmelden. U bent welkom vanaf 09.15 uur. De dag eindigt met een netwerkborrel. U dient zich uiterlijk op dinsdag 6 juni aangemeld te hebben indien u de bijeenkomst fysiek bij wilt wonen.

            Wees er snel bij, want vol is vol!

            U kunt ook deelnemen aan het ochtendprogramma via webcast. Aanmelden kan via dezelfde link. 

            Locatie:                 
            Online webcast (streamgegevens volgen) en fysiek inrit dr. M.A. Tellegenlaan, Kanaalweg 64, 3527 KX Utrecht (klik hier voor de locatiegegevens bekijk hier de website van Villa Jongerius).

            Direct aanmelden

            Share This