Uitnodiging najaarscongres 2022

Een open overheid: Ruimhartigheid als wenkend perspectief

Dagvoorzitter: Wim Daniëls
Locatie: Villa Jongerius, Utrecht

Deelname = gratis

Beste lezer,
In aansluiting op de vooraankondiging van 25 mei 2022, nodigen wij u uit voor ons hybride najaarscongres op donderdag 22 september 2022.
  • Starttijd: 09.30 uur op locatie en voor de online deelnemers start 10.15 uur de webcast tot en met 12.15 uur.
  • Middagprogramma voor deelnemers op locatie, inclusief lunch en netwerkborrel. Start workshops 13.00 uur. Eindtijd: 16.30 uur.
  • Dagvoorzitter: Wim Daniëls, taalkundige, schrijver, cabaretier en presentator.
  • Opening door voorzitter VJK: John Olivier

Een open overheid, een open bestuurscultuur is een belangrijk thema in het openbaar bestuur. Wij zijn het onze inwoners verplicht blijvend te werken aan vertrouwen in de overheid. We dienen ons behoorlijk op te stellen, responsief te zijn, direct duidelijk te zijn in onze communicatie en nog veel meer. De wetgever helpt ons ook een handje, onder andere met de Wet open overheid (Woo). Het doel van de Woo is het bevorderen van een transparante overheid en zorg te dragen voor een duurzaam toegankelijke informatiehuishouding.

Maar hoe kan de overheidsjurist transparant zijn en in hoeverre is een open houding gewenst? En wat is dat dan, een transparante overheid(jurist)? En als veel van onze informatie publiekelijk is, durft de overheidsjurist straks alles nog wel te zeggen of te schrijven? Een open overheid vraagt om een open ambtenaar: kun je dat en wil je dat? In hoeverre is ruimhartigheid in openheid ons gewenste wenkend perspectief?

Ochtendprogramma met hybride karakter

Tijdens ons hybride ochtendprogramma zijn de volgende sprekers aanwezig.

De Wet open overheid

Mevrouw Linda Voortman was in 2016 een van de Tweede Kamerleden die het initiatiefvoorstel Wet Open Overheid heeft ingediend. Vanaf 2018 is zij wethouder in Utrecht en heeft ze vanuit die rol bijgedragen aan een opener en transparanter Utrecht. Hoe ziet Linda nu de landelijke voortgang op open overheid? En wat zijn de mooie resultaten en geleerde lessen uit Utrecht hierbij? Zij zal vertellen wat zij beoogt met de Wet open overheid en hoe zij als wethouder in Utrecht de afgelopen vier jaren daaraan alvast sturing gaf bij de gemeente Utrecht.

Donovan Karamat Ali (links op foto) is informatiecommissaris bij de gemeente Utrecht. Deze rol van informatiecommissaris stond in het eerste initiatiefvoorstel Wet open overheid. Deze rol is er later uitgehaald, maar de Utrechtse gemeenteraad vond deze wel van groot belang. Als informatiecommissaris stuurt Donovan op het programma Open Utrecht en is hij een direct aanspreekpunt voor bewoners en ondernemers voor informatieverzoeken. Met als doel om mensen uit onze stad op een goede en snelle manier te geleiden naar het antwoord op hun informatieverzoek.

Edwin Rooke (rechts op foto) is bestuurlijk contactpersoon Woo binnen de gemeente Utrecht. Edwin heeft ervoor gezorgd dat afgeronde Woo dossiers (voorheen Wob) standaard openbaar worden gemaakt op de website van de gemeente Utrecht, inclusief bijlagen. Hij vertelt hoe de dagelijkse gang van zaken is rond Utrechtse informatieverzoeken, veel-Wobbers, bijzondere informatieverzoeken en de groeiende vraag met beperkte capaciteit.

Het belang van begrijpelijke juridische taal

Werken aan begrijpelijke taal in al je teksten (besluiten, brieven, beleidsstukken) is geen hobby, het is je werk. André Verburg vertelt waarom modern gezag en de werking van communicatie je ertoe dwingen om je gezond en professioneel te verhouden tot begrijpelijke taal. Maar natuurlijk gaat hij ook in op de vraag waarom het zo moeilijk is om begrijpelijk te schrijven.

Bjorn Smits

De Wet open overheid en de advocaat in dienst van de gemeente. Wie brengt de Orde in chaos?

Middagprogramma met workshops op locatie

In de middag gaan we meer de diepte in. We bieden vier workshops aan in twee rondes. Dit betekent dat u zich voor twee workshops in kunt schrijven.

Cornelis van der Sluis, partner en advocaat bestuurs- en omgevingsrecht bij Ten Holter Noordam advocaten en spreker, trainer en auteur bij Overheidenopenbaarheid.nl, geeft inzicht in de hoofdlijnen van de Wet open overheid. In een workshop van 1 uur geeft hij tips voor de decentrale overheidsjurist en staat hij stil bij recente jurisprudentie.

Caroline Raat, auteur, spreker en docent en o.m. oprichter van het Platform onafhankelijk onderzoekers. Op interactieve wijze gaat Caroline aan de slag met de deelnemers. Waarbij een aantal vragen centraal staat die ons aan het denken zetten. Zoals bijvoorbeeld Wat is een open houding? Wat is nodig voor openheid? Hoe open ben je zelf? Zij koppelt hieraan ethische waarden en zal ook zeker tips meegeven uit haar laatste boek Ethiek en integriteitszorg; handboek voor de overheidsjurist.

Ad van Heijst lost informatievraagstukken voor klanten op vanuit adviesbureau VHIC. Hoe vind ik zo snel mogelijk mijn informatie? Een Woo-verzoek betekent vaak dat een puzzeltocht start in de organisatie op zoek naar fragmenten van een antwoord. Mailboxen, persoonlijke en afdelingsschijven, Teamsites, DMS en procesapplicaties moeten daarbij worden geraadpleegd. Hoe hoort het eigenlijk, hoe was dit bedoeld door de wetgever en hoe kan dit alles beter, sneller en transparanter?

Een goed ingerichte informatiehuis- houding vormt hiervoor de basis, met centraal overzicht over alle informatiebronnen en zaken die er spelen. Ad neemt u, vanuit zijn jarenlange ervaring, mee in de vernieuwing van de administratieve organisatie en hoe informatievragen kunnen worden opgelost.

Femke Steeg en Thijs Peters, trainers en adviseurs bij communicatiebureau Pastoor BV
Veel juristen vinden het lastig om juridische teksten helder op papier te krijgen. Ze zijn gewend om met ingewikkelde wetteksten bezig te zijn. En daardoor is de vertaling naar een helder verhaal vaak best lastig. Toch komt er – gelukkig – steeds meer aandacht voor heldere teksten, ook in het recht. Dat geeft meer eenvoud en gemak, bijvoorbeeld voor bezwaarmakers.

Maar goed: hoe doe je dat dan? In deze workshop leer je hoe je ingewikkelde juridische teksten makkelijker kunt verwoorden. Niet door er omheen te draaien, maar wel door een logische structuur aan te brengen, te denken vanuit lezersvragen en het geven van praktische voorbeelden. Na deze workshop loop je weg vol praktische en direct toepasbare tips voor begrijpelijke juridische teksten!

Aanmeldinformatie
Wilt u aanwezig zijn in bij Villa Jongerius in Utrecht? Dan kun u zich hier via onderstaande button voor aanmelden. U bent welkom vanaf 09.30 uur. De dag eindigt met een netwerkborrel. U dient zich uiterlijk op woensdag 14 september aangemeld te hebben indien u de bijeenkomst fysiek bij wilt wonen.

Wees er snel bij, want vol is vol!

Locatie                
Online webcast (streamgegevens volgen) en fysiek  inrit dr. M.A. Tellegenlaan, Kanaalweg 64, 3527 KX Utrecht (klik hier voor de locatie gegevens en bekijk hier de website van Villa Jongerius).

Direct aanmelden

Let op: alleen online deelname is nog mogelijk.