• Gastcolumn: De meerwaarde van/voor advocaten

Gastcolumn: De meerwaarde van/voor advocaten

Telecommunicatie- en energiebedrijven kennen de term “sleepers”. Klanten die jarenlang bij dezelfde leverancier blijven en nooit wijzigen. Omdat ontevredenheid niet geuit wordt, verandering teveel gedoe is, of gewoon uit angst voor het onbekende. Sleepers zijn de aantrekkelijkste klanten. Maar ook bij gemeenten kennen we “sleepers” en soms zijn het zelfs juristen.

De 'ideale' adviseurs
In deze column wil ik het eens over (de diensten) van advocaten hebben. U weet wel, de dienstverleners die altijd op basis van hun formidabele kennis en welsprekendheid de grote zaken winnen voor gemeenten, daarbij heldere taal spreken en schrijven en daarvoor slechts een bescheiden en passende vergoeding vragen. Heel veel gemeenten besteden de inkoop van hun juridische diensten ook aan, en daarmee is de kwaliteit geborgd.

Maar soms zijn het niet zulke ideale adviseurs. Het advies dat u gegeven wordt, had u zelf ook al bedacht. Er worden vragen beantwoord die u niet gesteld had. Problemen opgelost die u niet had. U krijgt een advies wat grotendeels gebaseerd is op (soms uw eigen) eerder werk. Of moet U het uitgebreide advies, met een aanloop van enkele pagina’s, eerst “vertalen” voordat het aan een bestuurder kan worden voorgelegd. De bestede uren en dus ook de kosten zijn opeens veel hoger dan gedacht. Herkent u dit?

Het systeem in stand houden
Het ligt echter niet aan deze dienstverleners. Ze doen het al jaren zo en denken dat het zo hoort. En nogmaals, de goede niet te na gesproken.

Het ligt niet aan de managers, beleidsmedewerkers of projectleiders en andere inhoudelijke afnemers die hun plan of project willen doen slagen. En het ligt ook niet aan de bestuurders, die willen gewoon maximale zekerheid in hun onzekere politieke loopbaan.

Maar aan wie ligt het dan wel? Het ligt aan U!

U vindt het namelijk best wel fijn dat de advocaat wordt ingeschakeld om te adviseren. Het neemt veel verantwoordelijkheid van uw schouders. U kunt sparren met juristen van naam en faam. Het is ook niet uw eer te na dat er een advies wordt gevraagd over iets wat voor U al heel helder is en al uitgelegd hebt. Het maakt u ook niet uit of het advies van de advocaat wel zo goed onderbouwd is.

En de kosten, daar merkt U niets van. Want wie zeurt er uiteindelijk over het tarief en de rekening? Dat probleem lost zich wel op de in totale kosten van de gemeente en zien we uiteindelijk terug in de jaarrekening, maar wie vindt dat terug? De raad niet. Laat staan de inwoners van de gemeente.

Blijf geen sleeper!
En zo houden we met zijn allen een systeem in stand, waarvan in elk geval kunnen zeggen dat 1 partij daarvan maximaal profiteert.

Als dit bovenstaande niet klopt of op U als niet-verontrustend over komt, doe dan niets. Als het slechts een karikatuur is van de werkelijkheid, laat het er bij. Blijf een sleeper.

Maar als U denkt en vindt dat het anders kan, en daar zelf een rol in wilt spelen, doe dan mee. Meld U dan aan door te mailen naar jan.lanenga@groningen.nl ! En wacht op een volgende column.

Deze column werd geschreven door Jan Lanenga. Hij is controller bij de gemeente Groningen.